Hiusvärit ja niiden vaarat?

Tutkin hiusvärejä ja niiden yleisimpiä vaaroja:

 

Hiusvärit ovat kosmetiikan voimakkaimpia kemikaaleja.

Hiusvärit voidaan karkeasti jakaa neljään eri ryhmään : tilapäiset, puolikestävät, kestovärit ja luonnonväreit.

Tavallisin hiusvärien aiheuttama ongelma on ihokosketusallergia.

Allergian aiheuttaja on useimmiten Parafenyleenidiamiini (p-fenyleenidiamiini) eli PPD joka on väriaineena käytettävä kemikaali. Kemikaalien tuoteselosteissa ja käyttöturvallisuustiedotteissa parafenyleenidiamiinin tunnistaa CAS-numerolla 106-50-3. PPD:n johdannaisista yleisimmin käytettyjä INCI-nimiä ovat Toluene-2,5-diamine, 4-amino-2-hydroxytoluene, p-Aminophenol ja resorcinol.

PPD:tä käytetään ensisijaisesti mustan ja muiden tummien värien tuottamiseen mutta sitä tai sen johdannaisia on kaikissa hapetettavissa kestohiusväreissä, niin kampaamo- tai kotiväreissä.  on myös ripsien ja kulmakarvojen kestoväreissä, näistä PDD:n löytää tuoteselosteissa nimellä p-Phenylenediamine. PPD:tä tai sen johdannaisia käytetään myös nahan ja turkisten värjäyksessä. Tekstiilien värjäykseen käytetään atsoväriaineita, jotka muistuttavat rakenteeltaan PPD:tä. Joskus nämä tekstiiliväriaineet aiheuttavat ihottumaa erityisen voimakkaasti parafenyleenidiamiiniallergisille.

Allergisoituminen voi tapahtua jo ensimmäisellä kerralla kun iho on PPD:n kanssa kosketuksessa tai esimerkiksi 10 tai 20 vuoden hiustenvärjäämisen jälkeen. On mahdotonta ennustaa milloin reaktio iskee. Mutta mitä pidempään värjää sitä suuremmaksi todennäköisyys kasvaa, koska on enemmän altistusta aineelle. Musta hennatatuointi moninkertaistaa riskin allergisoitua sillä tällöin aine on ollut iholla monta vuorokauttaja altistus PPD:lle on ollut suuri. Mustan hennatatuoinnin ottaneelle ei suositella värjäämistä enää ollenkaan.

Ihokosketusallergian oireet saattavat lievimmillään olla pientä kutinaa joitakin päiviä hiusten värjäyksen jälkeen. Voimakkaimmissa tapauksissa saattaa esiintyä kasvojen ja koko pään alueen turvottavaa ihottumaa ja silmät voivat muurautua umpeen voimakkaan kutinan saattelemana. Sitten seuraa ihon vetistys- ja hilseilyvaihe, jota voi kestää pari viikkoa. Voimakas reaktio saattaa vaatia jopa sairaalahoitoa. Hoidoksi tarvitaan keskivahvaa kortisonia emulsiovoiteena ja päänahkaliuoksena, joskus myös sisäistä kortisonilääkekuuria. Kosketusallergiaa tutkitaan ihoreaktion rauhoituttua, ihotautilääkärin lapputesteillä. Ihokosketusallergia on pysyvä. Parafenyleenidiamiiniallergisen on vältettävä PPd:tä tai sen johdannaisia sisältäviä aineita.

PPD ja sen johdannaiset ovat täysin sallittuja aineita hiusväreissä. Kuluttajan pitää itse ilmoittaa kampaajalle mahdollisista riskitekijöistä. Oltiinpa sitten kampaamossa tai kotona, vastuu mahdollisesta allergisoitumisesta jää yksin kuluttajalle. Parhaiten allergian välttää noudattamalla käyttöohjeita ja ainahan voi jättää hiukset värjäämättä.

Alle 16-vuotiaille ei suositella ihokoskontaktivärjäämistä. Iho katsotaan lapsen ihoksi eli se on huomattavasti ohuempi kuin aikuisen iho. Siinä 16-vuotiaan ikähaarukassa suunnilleen kun murrosikä iho vahvistuu ja siten allergeenien imeytyminen verenkiertoon vähenee.

Vaalennusaineet eivät allergisoi yhtä herkästi kuin PPD, mutta niitäkään ei saa levittää suoraan iholle liian korkean hapetteen kanssa (yli6%) . Ne voivat polttaa ihoa.

Lunnonkosmetiikassakin on allergia riski. Lawsonia inermis –kasvista valmistettua hennauutetta  jota käytetään hiusvärinä ja ihon värjäämiseen. Sen sisältämä väriaine on nimeltään lawsone (2-hydroksi-1,4-naftokinoni). Hennahiusväri soveltuu parafenyleenidiamiiniallergiselle. Hennauute voi aiheuttaa välitöntä allergiaa ja sen seurauksena astmaa, nuhaa ja iho-oireena kosketusnokkosihottumaa. Henna-allergia on kuitenkin erittäin harvinainen.

Lähteet:

https://www.kosmetiikka-allergia.fi/prime_12.aspx, https://www.allergia.fi/allergiat/hajusteallergia/, https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4il%C3%B6nt%C3%A4aine, http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/25/hiusvareissa-piilee-allergiariski, www.tukes.fi, http://stm.fi/kemikaalivalvonta/kosmetiikka, http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/27/13-tylya-faktaa-hiusvareista